Glinena posodica

11,90 

Manjša glinena posodica z rahlo valovitim robom in drobno cvetlično poslikavo je primerna za serviranje raznih prigrizkov. Izdelana je iz lokalne ribniške gline, ki jo lončarji pridobivajo po več stoletnem tradicionalnem postopku.

Ni na zalogi

Šifra: 1319 Kategorija:

Opis

Lončarstvo je imelo med Ribničani vedno pomembno mesto in je tradicionalno doma v južnem delu Ribniške doline. Že Valvasor je v svoji Vojvodini Kranjski leta 1689 omenjal, da je bilo samo v Dolenji vasi preko 80 hiš, kjer so večinoma lončarili, mnogo lončarjev pa je bilo tudi po ostalih vaseh.

Lončarska tradicija se je v Ribnici ohranila vse do današnjih dni, vendar se žal s to obrtjo ukvarjajo samo še štiri družine, katerih izdelke ponujamo tudi v naši trgovini. Njihovi sodobni lončarski izdelki še vedno ohranjajo tradicionalno prvinskost oblik in ornamentov. V Rokodelskem centru Ribnica se z izvajanjem lončarske šolo že preko 10 let trudimo, da bi se tradicionalno znanje, pod budnim očesom ribniških lončarjev, uspešno prenašalo na mlajše rodove in se tako ohranilo.

Vsi izdelki v naši trgovini so ročno delo in so nastali pod rokami naših marljivih ribniških lončarjev. Prav zaradi tega je vsak naš izdelek v trgovini unikaten, zato se lahko izdelki med seboj malenkostno razlikujejo oz. odstopajo od navedenih mer in slike, ki je simbolična.

Hvala, ker z nakupom podpirate izginjajočo lončarsko obrt v Ribniški dolini ter slovensko rokodelstvo!

 

nasvet izdelovalca za uporabo in vzdrževanje

– Pred prvo uporabo namočite v hladni vodi (lahko tudi do 24 ur).
– Nato izdelek dobro osušite (neglazirano dno pekača obrnjeno navzgor).
– Izogibajte se naglim temperaturnim spremembam!
– Ne postavljajte izdelka neposredno na ogenj!
– Ne postavljajte vročega pekača na hladno površino (kovina, marmor)!
– Temperatura v pečici je lahko do 250 stopinj celzija.
– Priporočamo ročno čiščenje z blagimi sredstvi za pomivanje posode.

 

Dodatne informacije

Dimenzije 13,5 × 6,5 cm
Material

glina