Lesena jesenova deska

12,90 

Priročna deska nepravilne oblike je izdelana iz enega kosa lesa. Namenjena je rezanju ali serviranju hrane (npr.: za narezek, sirni krožnik, degustacije itd). Izdelana je iz enega kosa lesa. Na ročaju je narejena priročna luknjica, kar vam omogoča, da desko obesite na steno.

Ni na zalogi

Šifra: 2242 Kategorija:

Opis

Najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline je suha roba. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala v preteklosti tudi pomemben vir dohodka.

Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi od leta 1492 naprej tudi trgovali. Tega leta je namreč cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, s katerim je med drugim dodelil ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu.

S tem so izdelki ali “roba” prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih. Danes pa vam ni več potrebno čakati, da pride do vas Ribničan, saj lahko na naši spletni trgovini le z nekaj kliki naročite pravo Ribniško suho robo.

 

NASVET IZDELOVALCA ZA UPORABO IN VZDRŽEVANJE

Za dolgo življenjsko dobo vaše rezalne deske, vam svetujemo, da sledite naslednjim napotkom:
– Desko po potrebi pomijte s toplo vodo ali le obrišite z vlažno krpo.
Deske ne umivajte v pomivalnem stroju.
Za sušenje deske ne uporabljajte ogrevalnih naprav ali neposredne sončne svetlobe.
– Les je živ material, zato je možno in povsem naravno, da se bo deska po določenem času rahlo zvila. To zvitost lahko odpravite tako, da odlagate desko potem obrnjeno ravno obratno.
– K dobri negi deske spada tudi občasna prepojitev le-te z oljnim premazom. Na ta način dosežemo vodoodbojni učinek, kar zagotavlja podaljšano življenjsko dobo deske.

 

STE VEDELI

Na podlagi prilagajanja naravnim danostim se je suhorobarstvo delilo na panoge glede na vrsto lesa, ki so ga uporabljali za posamezen predmet, glede na bližino gozda in glede na hišno tradicijo. Dan danes poznamo enajst panog.

Izdelek, ki si ga ogledujete spada v panogo oz. obrt ročnega mizarstva. Do začetka 60. let je bila to obrt, ki je izdelovala predmete s preprostim orodjem iz cepkega bukovega, javorjevega in drugega mehkega lesa. Vrste izdelkov so: kuhinjske deske, pralne deske ali perilniki, ribežni ali strgalniki, mišolovke, sponke za perilo, obešalniki za obleko, solnice, žličniki, namizna stojalca za jajca, igrače, raglje idr.

Dodatne informacije

Dimenzije 34 × 15 cm
Material

jesenov les

Premaz

naoljeno (primerno za stik z živili)