LESEN NOŽ

2.10 

Odličen pripomoček gospodinjam za namaz potic, zavitkov, razrez štrukljev in koncev potic …

 

36 na zalogi

Šifra: 0025 Kategorija:

Opis

Odličen pripomoček gospodinjam za namaz potic, zavitkov, razrez štrukljev in koncev potic … Ribničanke pa so ga spretno uporabljale tudi pri pripravi izvrstne “ribniške povance”.

RIBNIŠKA POVANCA: vlečeno testo (moka, sol, jajce, mlačna voda) gnetemo toliko časa, da se naredijo mehurčki (približno 30 minut), nato ga pustimo pol ure počivati. Med tem časom pripravimo nadev – “filo”. Penasto umešamo tri jajca, dodamo sladkor, cimet in drobtine, 25 dag rozin in smetano, pobrano ali posneto z domačega mleka. Pripravljeno testo povlečemo po pomokanem prtu, nanj namažemo nadev z lesenim nožem. Nato s pomočjo prta povanco zvijemo in jo položimo v pekač, namazan z domačim maslom. Pečemo eno uro. deset minut pred koncem pečenja povanco polijemo z domačo smetano ali mlekom, da skorja porumeni. Postrežemo še toplo.