LESENA POSLIKANA SOLNICA

5,90 

Leseno solnico sestavljajo trije deli. V dve posodici lahko natresete poper in sol (ter ju po želji pokrijete s pokrovčkom), v držalo pa položite šop tako imenovane “ribniške solate” oz. zobotrebcev. Solnica je poslikana s tradicionalnim slovenskim motivom nageljna.

Ni na zalogi

Šifra: 0075 Kategorija:

Opis

Najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline je suha roba. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala v preteklosti tudi pomemben vir dohodka.

Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi od leta 1492 naprej tudi trgovali. Tega leta je namreč cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, s katerim je med drugim dodelil ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu.

S tem so izdelki ali “roba” prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih. Danes pa vam ni več potrebno čakati, da pride do vas Ribničan, saj lahko na naši spletni trgovini le z nekaj kliki naročite pravo Ribniško suho robo.

Dodatne informacije

Dimenzije 10 × 4 × 9 cm
Material

javorjev les

Premaz

lakirano