PODSTAVEK ZA VROČO POSODO

6,90 

Lesen podstavek za vročo posodo v obliki treh ribic, ki so povezane z vrvjo. Izdelku je priložena tudi Bajka o nastanku Ribnice v slovenskem in angleškem jeziku.

Na zalogi

Šifra: 0771 Kategorija:

Opis

Leseni podstavek sestavljen iz rib simbolizira Ribnico, katere grb in ime prav tako vsebuje ribo. Zakaj točno se je riba pojavila v ribniškem grbu in imenu ni povsem jasno. Vendar pa nam eno izmed možnih razlag poda Bajka o nastanku Ribnice, ki gre nekako takole:

“Ribniška dolina je bila nekoč ogromno jezero . V njem je bilo nešteto rib, velikih in majhnih. Med njimi je živela tudi zlata ribica. Bila je krasotica. V Veliki gori je takrat živel orjaški velikan. Podnevi je spal, ponoči pa je hodil lovit ribe na jezero. Zlata ribica mu je pri lovu pomagala tako, da je svetila. Ker v Suhi krajini ni bilo vode, so hodil k jezeru ponjo. Nekoč so z vodo zajeli tudi zlato ribico. Vrgli so jo med kamenje, kjer je okamnela. Velikan se je zvečer zbudil iz spanja in kot ponavadi odšel lovit. Zlata ribica mu ni prišla svetit. Iskal jo je, a je ni našel. Tedaj se je strašno razjezil. Lomil je stene in jih metal v jezero. Vse je izruval, kar mu je prišlo pod roke, drevesa in grmovje. V jezer u so tako nastale velike rupe, kamor je odtekla voda, na dnu pa je ostalo veliko rib. Iz vseh krajev so hodili ljudje ponje. Jezero je izginilo, kraj pa je v spomin na ta dogodek dobil ime Ribnica.”

Dodatne informacije

Dimenzije 24 × 10 × 1,5 cm
Material

bukov les, vrvica

Premaz

brez premaza