RIBEŽEN ZA JABOLKA

6,10 

Kakovosten lesen ribežen, izdelan iz bukovega lesa ter nerjaveče kovine, je nepogrešljiv pripomoček v vsaki kuhinji. Zaradi večjih luknjic je še posebej primeren za ribanje oz. strganja jabolk, krompirja, sira in ostale zelenjave oz. sadja.

Ni na zalogi

Šifra: 0439 Kategorija:

Opis

Najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline je suha roba. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala v preteklosti tudi pomemben vir dohodka.

Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi od leta 1492 naprej tudi trgovali. Tega leta je namreč cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, s katerim je med drugim dodelil ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu.

S tem so izdelki ali “roba” prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih. Danes pa vam ni več potrebno čakati, da pride do vas Ribničan, saj lahko na naši spletni trgovini le z nekaj kliki naročite pravo Ribniško suho robo.

 

STE VEDELI

Na podlagi prilagajanja naravnim danostim se je suhorobarstvo delilo na panoge glede na vrsto lesa, ki so ga uporabljali za posamezen predmet, glede na bližino gozda in glede na hišno tradicijo. Dan danes poznamo enajst panog.

Izdelek, ki si ga ogledujete spada v panogo oz. obrt ročnega mizarstva. Do začetka 60. let je bila to obrt, ki je izdelovala predmete s preprostim orodjem iz cepkega bukovega, javorjevega in drugega mehkega lesa. Vrste izdelkov so: kuhinjske deske, pralne deske ali perilniki, ribežni ali strgalniki, mišolovke, sponke za perilo, obešalniki za obleko, solnice, žličniki, namizna stojalca za jajca, igrače, raglje idr.

Dodatne informacije

Dimenzije 31 × 8,5 cm
Material

bukov les, nerjaveča kovina

Premaz

brez premaza