LESENA ŠATULJA

26,90 

Preprosta in lično oblikovana okrogla šatulja iz orehovega lesa vas bo očarala s svojo prostornino in lahkotnostjo. V njo boste lahko na varno spravili vse vam pomembne predmete. Služi lahko tudi kot dekoracija v prostoru ali jo kot darilo poklonite vašim najdražjim.

Ni na zalogi

Šifra: 2346 Kategorija:

Opis

Najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline je suha roba. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala v preteklosti tudi pomemben vir dohodka.

Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi od leta 1492 naprej tudi trgovali. Tega leta je namreč cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, s katerim je med drugim dodelil ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu.

S tem so izdelki ali “roba” prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih. Danes pa vam ni več potrebno čakati, da pride do vas Ribničan, saj lahko na naši spletni trgovini le z nekaj kliki naročite pravo Ribniško suho robo.

 

STE VEDELI

Na podlagi prilagajanja naravnim danostim se je suhorobarstvo delilo na panoge glede na vrsto lesa, ki so ga uporabljali za posamezen predmet, glede na bližino gozda in glede na hišno tradicijo. Dan danes poznamo enajst panog.

Izdelek, ki si ga ogledujete spada v panogo oz. obrt strugarstva. Do prehoda na mehanizacijo je bilo strugarstvo razvito ob mlinih in domovih ob vodah. Pretežno so stružili na vodni pogon mlinarji in žagarji. Ta hišna obrt izdeluje krožnike, sklede, šivalne gobice, valjarje, kuhinjska kladiva, pipe, šatulje in vaze, igrače (ribniška marjanca).

Dodatne informacije

Dimenzije 22 × 7,5 cm
Material

orehov les

Premaz

naoljeno (primerno za stik z živili)