NIZKA OREHOVA SKLEDA

24,90 

Lesena natančno oblikovana orehova skleda je primerna za serviranje raznih prigrizkov, sadja in ostale hrane. Služi lahko tudi kot dekoracija v prostoru ali kot posodica v katero lahko odložite razne modne dodatke, ključe itd.

Ni na zalogi

Šifra: 2206 Kategorija:

Opis

Najstarejša in najbolj razširjena domača obrt Ribniške doline je suha roba. Poleg posebnega načina življenja je prebivalcem na podeželju predstavljala v preteklosti tudi pomemben vir dohodka.

Prebivalci Ribniške doline niso predmetov le izdelovali, pač pa so z njimi od leta 1492 naprej tudi trgovali. Tega leta je namreč cesar Friderik III. izdal tako imenovani krošnjarski patent, s katerim je med drugim dodelil ribniškim kmetom pravico do prostega trgovanja z doma izdelano robo po deželah v svojem cesarstvu.

S tem so izdelki ali “roba” prestopili hišni prag. Razvila se je potujoča trgovina s krošnjo in kanonom na ramenih. Danes pa vam ni več potrebno čakati, da pride do vas Ribničan, saj lahko na naši spletni trgovini le z nekaj kliki naročite pravo Ribniško suho robo.

 

STE VEDELI

Na podlagi prilagajanja naravnim danostim se je suhorobarstvo delilo na panoge glede na vrsto lesa, ki so ga uporabljali za posamezen predmet, glede na bližino gozda in glede na hišno tradicijo. Dan danes poznamo enajst panog.

Izdelek, ki si ga ogledujete spada v panogo oz. obrt strugarstva. Do prehoda na mehanizacijo je bilo strugarstvo razvito ob mlinih in domovih ob vodah. Pretežno so stružili na vodni pogon mlinarji in žagarji. Ta hišna obrt izdeluje krožnike, sklede, šivalne gobice, valjarje, kuhinjska kladiva, pipe, šatulje in vaze, igrače (ribniška marjanca).

Dodatne informacije

Dimenzije 24 × 3,5 cm
Material

orehov les

Premaz

naoljeno (primerno za stik z živili)