ROČNO IZDELANE ŠPINE

1,00 

Ročno izdelane špine iz hojinega lesa so z nitjo povezani v butarico. V eni butarici je 20 špin. Z nakupom prispevate tudi k ohranitvi izginjujoče obrti – zobotrebčarstva.

Na zalogi

Šifra: 1500 Kategorija:

Opis

Izdelovalci zobotrebcev se imenujejo klinčarji. S to dejavnostjo so se ukvarjali predvsem prebivalci vasi na severu Ribniške doline (okolica Velikih Lašč, Rob) in Dobrepolja. Zobotrebci se lahko izdelujejo iz različnih vrst lesa, a najbolj kakovostni zobotrebci so leskovi.

Pri pripravi lesa za to panogo ni težav, saj je lesa hitro dovolj. Palice (veje) nažagajo na kratke, do osem centimetrov dolge konce, ki jih razcepijo na drobne, tanke dele. Zobotrebci se delajo v hiši, ob družinski mizi. Izdelovalka potrebuje lesen debelejši nastavek – primožek in poseben nožiček, ki so jih delali sami iz starih kos.

Obrezane klince se da takoj na toplo peč, da se posušijo in ostanejo beli. Osušene zobotrebce zgladijo tako, da jih v platneni krpi manejo – drgnejo drug ob drugega, da so gladki in se svetijo. Gotove zobotrebce, namenjene prodaji, zvežejo v butarice, ki jih povežejo s sukancem.

Ob nakupu izdelka prejmete opis panoge zobotrebčarstva v slovenščini in angleščini.

Dodatne informacije

Material

hojin les