ZOBOTREBCI – TA VELIKI

10,00 

Ročno lično izdelani leskovi zobotrebci so z nitjo povezani v butarice. V eni butarici je 20 zobotrebcev. Pakirani so v lični darilni škatljici. Pakiranje vsebuje 100 zobotrebcev. Ročno izdelan izdelek se ponaša tudi z art&craft certifikatom. Z nakupom prispevate tudi k ohranitvi izginjujoče obrti – zobotrebčarstva.

Ni na zalogi

Šifra: 1831 Kategorija:

Opis

Izdelovalci zobotrebcev se imenujejo klinčarji. S to dejavnostjo so se ukvarjali predvsem prebivalci vasi na severu Ribniške doline (okolica Velikih Lašč, Rob) in Dobrepolja. Zobotrebci se lahko izdelujejo iz različnih vrst lesa, a najbolj kakovostni zobotrebci so leskovi.

Pri pripravi lesa za to panogo ni težav, saj je lesa hitro dovolj. Palice (veje) nažagajo na kratke, do osem centimetrov dolge konce, ki jih razcepijo na drobne, tanke dele. Zobotrebci se delajo v hiši, ob družinski mizi. Izdelovalka potrebuje lesen debelejši nastavek – primožek in poseben nožiček, ki so jih delali sami iz starih kos.

Obrezane klince se da takoj na toplo peč, da se posušijo in ostanejo beli. Osušene zobotrebce zgladijo tako, da jih v platneni krpi manejo – drgnejo drug ob drugega, da so gladki in se svetijo. Gotove zobotrebce, namenjene prodaji, zvežejo v butarice, ki jih povežejo s sukancem.

Ob nakupu izdelka prejmete opis panoge zobotrebčarstva v slovenščini in angleščini.

Dodatne informacije

Dimenzije 14 cm
Material

leskov les