GLINEN POTIČNIK

9,90 47,90 

Tradicionalen okrogel glinen potičnik s tulcem v sredini je primeren za peko raznih kolačev in prave tradicionalne slovenske potice.

Šifra: Ni na voljo Kategoriji: ,

Opis

Lončarstvo je imelo med Ribničani vedno pomembno mesto in je tradicionalno doma v južnem delu Ribniške doline. Že Valvasor je v svoji Vojvodini Kranjski leta 1689 omenjal, da je bilo samo v Dolenji vasi preko 80 hiš, kjer so večinoma lončarili, mnogo lončarjev pa je bilo tudi po ostalih vaseh.

Lončarska tradicija se je v Ribnici ohranila vse do današnjih dni, vendar se žal s to obrtjo ukvarjajo samo še štiri družine, katerih izdelke ponujamo tudi v naši trgovini. Njihovi sodobni lončarski izdelki še vedno ohranjajo tradicionalno prvinskost oblik in ornamentov. V Rokodelskem centru Ribnica se z izvajanjem lončarske šolo že preko 10 let trudimo, da bi se tradicionalno znanje, pod budnim očesom ribniških lončarjev, uspešno prenašalo na mlajše rodove in se tako ohranilo.

Vsi izdelki v naši trgovini so ročno delo in so nastali pod rokami naših marljivih ribniških lončarjev. Prav zaradi tega je vsak naš izdelek v trgovini unikaten, zato se lahko izdelki med seboj malenkostno razlikujejo oz. odstopajo od navedenih mer in slike, ki je simbolična.

Hvala, ker z nakupom podpirate izginjajočo lončarsko obrt v Ribniški dolini ter slovensko rokodelstvo!

 

nasvet izdelovalca za uporabo in vzdrževanje

– Pred prvo uporabo pekač namočite v hladni vodi (lahko tudi do 24 ur).
– Nato ga pred peko dobro osušite (neglazirano dno pekača obrnjeno navzgor).
– Izogibajte se naglim temperaturnim spremembam!
– Ne postavljajte pekača neposredno na ogenj!
– Ne postavljajte hladnega pekača iz hladilnika v predčasno ogreto pečico!
– Ne postavljajte vročega pekača na hladno površino (kovina, marmor)!
– Temperatura žganja v pečici je do 250 stopinj celzija.
– Priporočamo ročno čiščenje z blagimi sredstvi za pomivanje posode.

 

ste vedeli

Evropska komisija je leta 2021 odobrila zaščito slovenske potice kot tradicionalne slovenske jedi. Zaščiteno je ime “slovenska potica”, receptura in način priprave petih različnih vrst potice. Pri tem je pomembno poudariti, da proizvodna specifikacija določa, da mora biti slovenska potica spečena v okroglem pekaču – potičniku, katerega stena je lahko gladka ali rebrasta, koničasta oblika pa je na dnu ravna. Potičnik mora biti lončen, porcelanasti ali kovinski. (vir: zps.si)

Kljub temu, da potičnik za slovensko potico ni nujno lončen, pa verjamemo, da kdor je poskusil potico iz lončenega potičnika ve, da je le ta zagotovo najboljša!

Dodatne informacije

Dimenzije Ni na voljo
Material

glina