GLINEN JUŠNIK

14,90 

Domače jedi na žlico imajo še posebno dober okus, če jih servirate v ročno izdelanem glinenem jušniku. Ne verjamete? Poskusite!

Na zalogi

Šifra: 0888 Kategorija:

Opis

Lončarstvo je imelo med Ribničani vedno pomembno mesto in je tradicionalno doma v južnem delu Ribniške doline. Že Valvasor je v svoji Vojvodini Kranjski leta 1689 omenjal, da je bilo samo v Dolenji vasi preko 80 hiš, kjer so večinoma lončarili, mnogo lončarjev pa je bilo tudi po ostalih vaseh.

Lončarska tradicija se je v Ribnici ohranila vse do današnjih dni, vendar se žal s to obrtjo ukvarjajo samo še štiri družine, katerih izdelke ponujamo tudi v naši trgovini. Njihovi sodobni lončarski izdelki še vedno ohranjajo tradicionalno prvinskost oblik in ornamentov. V Rokodelskem centru Ribnica se z izvajanjem lončarske šolo že preko 10 let trudimo, da bi se tradicionalno znanje, pod budnim očesom ribniških lončarjev, uspešno prenašalo na mlajše rodove in se tako ohranilo.

Vsi izdelki v naši trgovini so ročno delo in so nastali pod rokami naših marljivih ribniških lončarjev. Prav zaradi tega je vsak naš izdelek v trgovini unikaten, zato se lahko izdelki med seboj malenkostno razlikujejo oz. odstopajo od navedenih mer in slike, ki je simbolična.

Hvala, ker z nakupom podpirate izginjajočo lončarsko obrt v Ribniški dolini ter slovensko rokodelstvo!

 

nasvet izdelovalca za uporabo in vzdrževanje

– Pred prvo uporabo namočite v hladni vodi (lahko tudi do 24 ur).
– Nato izdelek dobro osušite (neglazirano dno pekača obrnjeno navzgor).
– Izogibajte se naglim temperaturnim spremembam!
– Ne postavljajte izdelka neposredno na ogenj!
– Ne postavljajte vročega izdelka na hladno površino (kovina, marmor)!
– Temperatura v pečici je lahko do 250 stopinj celzija.
– Priporočamo ročno čiščenje z blagimi sredstvi za pomivanje posode.

Dodatne informacije

Dimenzije 20 × 7 cm
Material

glina