GLINENA SKLEDA

6,90 22,90 

Tradicionalna skleda ribniških lončarjev z enostavnim ornamentom. Tradicionalno in tudi najpogosteje se uporablja za serviranje žgancev. V sodobnih časih pa se uporablja tudi v druge namene, kot npr. skleda za solato, za sadje, za kruha itd.

V preteklosti so bile med vso lončenino sklede najbolj okrašene. V njih so postregli hrano. Bile so različnih velikosti in držale od pol litra do celo dvajset litrov.

Šifra: Ni na voljo Kategorija:

Opis

Lončarstvo je imelo med Ribničani vedno pomembno mesto in je tradicionalno doma v južnem delu Ribniške doline. Že Valvasor je v svoji Vojvodini Kranjski leta 1689 omenjal, da je bilo samo v Dolenji vasi preko 80 hiš, kjer so večinoma lončarili, mnogo lončarjev pa je bilo tudi po ostalih vaseh.

Lončarska tradicija se je v Ribnici ohranila vse do današnjih dni, vendar se žal s to obrtjo ukvarjajo samo še štiri družine, katerih izdelke ponujamo tudi v naši trgovini. Njihovi sodobni lončarski izdelki še vedno ohranjajo tradicionalno prvinskost oblik in ornamentov. V Rokodelskem centru Ribnica se z izvajanjem lončarske šolo že preko 10 let trudimo, da bi se tradicionalno znanje, pod budnim očesom ribniških lončarjev, uspešno prenašalo na mlajše rodove in se tako ohranilo.

Vsi izdelki v naši trgovini so ročno delo in so nastali pod rokami naših marljivih ribniških lončarjev. Prav zaradi tega je vsak naš izdelek v trgovini unikaten, zato se lahko izdelki med seboj malenkostno razlikujejo oz. odstopajo od navedenih mer in slike, ki je simbolična.

Hvala, ker z nakupom podpirate izginjajočo lončarsko obrt v Ribniški dolini ter slovensko rokodelstvo!

 

nasvet izdelovalca za uporabo in vzdrževanje

– Pred prvo uporabo namočite v hladni vodi (lahko tudi do 24 ur).
– Nato izdelek dobro osušite (neglazirano dno pekača obrnjeno navzgor).
– Izogibajte se naglim temperaturnim spremembam!
– Ne postavljajte izdelka neposredno na ogenj!
– Ne postavljajte vročega pekača na hladno površino (kovina, marmor)!
– Temperatura v pečici je lahko do 250 stopinj celzija.
– Priporočamo ročno čiščenje z blagimi sredstvi za pomivanje posode.

 

Dodatne informacije

Dimenzije Ni na voljo
Material

glina